Textil- och modeindustrins mycket stora påverkan på miljön är kopplad till en linjär och odigitaliserad värdekedja. För att förändra det krävs innovation och nytänkande i varje del av kedjan, från idé genom affärsutveckling till affär. Nu finns NEST för att Sverige som nation ska ta lead för att ställa om enbransch som haft stor betydelse för oss tidigare – och nu kan ha det igen.
NEST skapades av fyra inkubatorer; Borås INK, eXpression Umeå, Sting och xPlot. Det är en nationell satsning som stöttas av Sveriges Innovationsmyndighet Vinnova, branschorganisationen TEKO, Textilhögskolan i Borås och näringslivet. Målet är att genom att kombinera inkubatorernas specialistområden, från textil till tech, och geografiska spridning från Umeå i norr till Lund i söder, tillsammans identifiera och utveckla tillväxtbolag som med nya lösningar kan bidra till den omställning näringslivet behöver.
“Det behövs innovation och nya företag som gör saker på ett annat sätt än det vi har gjort innan. Man kan tänka kring nya affärsmodeller, eller att gå ifrån de traditionella behandlingarna i de våta processerna, rent tekniska utmaningar som kanske kan lösas med nya produktionstekniker, robotisering och AI. Men kanske också att göra kundupplevelsen på ett annat sätt. Vi kanske inte kommer äga alla våra produkter i framtiden utan att kunden upplever att de avstår något. Jag tror få upplever att det blev försämrat med streamingtjänsten kontra en dvd som man ägde förut. Det skulle kunna vara en lösning för vår bransch också,” säger Cecilia Tall, generalsekreterare vid TEKO – Sveriges Textil- och Modeföretag.
I NEST får de entreprenörer som deltar tillgång till ett branschöverskridande nätverk och nischkunskap. Det är ett kostnadsfritt, intensivt program som hoppas ge deltagarna en katapulteffekt så att de snabbare och till lägre risk kan lansera och kommersialisera sin produkt eller tjänst.
Så här säger aktörerna bakom NEST:
“Den största utmaningen för lösningar av innovativ karaktär som utvecklas för att ställa om till en hållbar textil- och modeindustri är att bolagsorganisationen kräver korsindustriell kompetens. Avsikten med NEST är att möjliggöra detta genom att sammanföra spetskompetens från flera industrier såsom teknologiska plattformar, kulturnäringar samt retail och energiförsörjning. Jag ser med storförväntan fram emot att för startups med lovande affärsidéer tillsammans med våra partners åstadkomma avgörande skillnad för såväl planet och människa genom affärsutveckling,” säger programansvarig Simon Hjelte, affärsutvecklare på Borås INK.
"Vi har stor förväntan på effekten av att kunna erbjuda spetskompetens inom affärsutveckling från fyra innovationsstödjande aktörer för att hjälpa till att lösa de hållbarhetsutmaningarna textil- & modeindustrin står inför. På det sättet kan vi bättre anpassa stödet utifrån företagens behov och skapa ett mer effektivt affärsstöd.", Oskar Riby, affärsutvecklare eXpression Umeå.
”Trotsutmaningarna som branschen står inför ser vi på Sting ser hur det bubblar av ny, innovativ teknologi och entreprenörer som verkligen vill göra skillnad. Vi har hjälpt svenska klimatinnovationer nå ut i världen under 20 år. Nu ser vi fram emot att kroka arm med Borås INK, eXpression Umeå och xPlot för att hjälpa entreprenörer över hela landet omvandla sina innovationer till internationella tillväxtföretag.” Pär Hedberg, VD på Sting.
“Det känns otroligt positivt för oss på xPlot att tillsammans med de andra aktörerna i NEST erbjuda entreprenörer ett snabbspår till hela Sveriges samlade kompetens och nätverk inom mode och textil. Modeindustrin har en komplex och lång värdekedja där vi behöver blanda traditionellt vetande och ny spetskunskap i områden som materialforskning, industri 5.0, framtidens handel, hållbara affärsmodeller och cirkulära materialflöden. Vi har lång erfarenhet av accelerations-och crossinnovationprocesser inom kreativa näringar och ser NEST som en fantastisk möjlighet för entreprenörer att snabbt utveckla sin affärsidé oavsett var de befinner sig i värdekedjan,” Lars Mattiasson, VD på xPlot.
––––––––––––––––––––––––––––––––––
Vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget MIMIK som genom användargenererade digitala kloner, låter kunder prova kläder i endigital miljö på ett lustfyllt sätt och på så vis bidra till mer hållbar konsumtion, minskade returer och ökade vinstmarginaler.
Read moreTextil- och modeindustrin står inför stora utmaningar och måste gå från överproduktion till en mer hållbar, on-demand baserad produktion och cirkulära affärsmodeller. För att möta dessa utmaningar och driva branschen mot en hållbar framtid, öppnar NEST (New Entrepreneurship for a Sustainable Textile industry) upp för ansökningar till 2024 års bootcamp. Programmet är öppet för entreprenörer som vill bidra till denna förändring i textil- och modebranschen.
Read moreDen 15 mars kommer vara fullproppad med inspiration och information för dig som är kultur- och konstskapare. Här finns idéer kring att skapa projekt, hitta finansiering, europeiska samarbeten och digitalisering – missa inte Smarts Stora Kunskapsdag!
Read moreDen 15 februari kl. 11:30–12:15 sänder vi live från xPlot i Lund för en paneldiskussion om de spännande och framväxande möjligheterna inom digitalt mode och gaming – och hur detta kan hjälpa modebranschen att ställa om. Anmäl dig här!
Read moreFörra veckan höll NEST ett spännande panelsamtal om framtidens textilproduktion. Slow vs. fast fashion: hur ser framtidens textilproduktion ut? Vad är egentligen hållbart? Se samtalet här!
Read moreDen 7 december kickar vi igång NEST 2023 med ett event om Framtidens Textilproduktion och vad slow vs. fast fashion innebär. Samtidigt öppnar vi upp för anmälningar till NESTs bootcamp – för dig som vill utveckla din affärsidé tillsammans med oss.
Read moreHow do we make the fashion industry more sustainable? In the fashion industry, finding holistic solutions in collaborations across borders might be the missing key. We visit Selma Maric and Kim Nygård at MAX IV to hear more about textile research.
Read moreVinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget RecoMended som erbjuder automatiserade och skalbara textila reparationslösningar.
Read more